Rácponty recept:
A rácponty tipikus magyar étel, a külföldiek körében igen közkedvelt.Van, ahol nincs karácsony rácponty nélkül, van ahol a töltött káposzta, de van, ahol a pulyka kötelező.
Hozzávalók:
1kg ponty
50 dkg főtt burgonya
12 dkg szalonna
5 dkg zsír vagy olaj
10 dkg vöröshagyma
1 evőkanálnyi édes pirospaprika
2 dl tejföl
néhány szelet paradicsom és zöldpaprika
só
3 dkg vaj
Rácponty elkészítése:
A pontyot jól megtisztítjuk, megmossuk, feldaraboljuk vagy hosszában kettévágjuk. A darabokat bevagdaljuk és a nyílásokba vékony szalonnaszeleteket teszünk és besózzuk. Kivajazott, tűzálló tálba rakunk egy sor karikára vágott főtt burgonyát. Erre fektetjük a pontyot. Serpenyőben 5 dkg zsíron (olaj) megpirítunk 10 dkg vöröshagymát, elkeverjük egy fél evőkamilnyi édes pirospaprikával, feleresztjük egy dl vízzel és jó sűrűre beforraljuk. Aztán elkeverjük néhány szeletre vágott paradicsommal, zöldpaprikával és megizesítjük sóval. Ezt azután az enyhén sózott halra öntjük, ezenkívül még tejföllel is megöntözzük. Forró sütőben 35-40 percig jól megpiritjuk.
Ügyeljünk ara, hogy a hal meg ne égjen, ezért hagyjuk jól megrotyogni és azután pirítsuk meg egy kissé. Ha izlésünknek megfelel, úgy a hagymát és apró kockákra vágott szalonnadarabokat kiolvasztott zsirjában piritsuk meg, igy sokkal jellegzetesebb íze lesz.
Tipp: A tejfölt még ízlés szerint sajttal is megszórhatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése