Spagetti carbonara recept
Az alla Carbonara jelentése "szénbányász módra" (vagy a szénbányász felesége). A monda szerint ez az étel azért volt népszerű a bányászok körében, mert a kevés hozzávaló egyszerűen szállítható, illetve a tojás munkába menet elcsenhető egy-egy tyúkólból. Amikor megjött az étvágyuk, a bányászok egy egyszerű erdei tábortűz segítségével laktató étket készíthettek. A bőséges borshasználat a bányászok ruhájáról elkerülhetetlenül lepotyogó szénpor modern kori hasonlata.
Hozzávalók:
0,5 kg spagettitészta
20 dkg bacon (cskokra vágva)
3 tojás
1 tojássárgája
főzőtejszín, annyi amennyi a tésztát ellepi
bors
bazsalikom
10 dkg reszelt sajt
étolaj
A spagetti carbonara elkészítése:
Forraljunk vizet a tészta lkifőzéséhez, amibe kevés sót és néhány csepp olajat teszünk. A tésztát főzzük roppanósra. Az étolajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a szalonnacsíkokat és pirítsuk meg. Ha a bacon megpirult, öntsük hozzá a tejszínt, majd tegyük félre a serpenyőt. A tésztát szűrjük le, majd öntsük egy másik serpenyőbe egy kevés zsiradékkal. Ezután öntsük rá a tojásokat, a sajt felét és a szalonnát. Végül adjunk hozzá bazasalikomot és borsot. A maradék sajot egy külön tálban tegyük az asztalra.
Tipp: Szalonna helyett sonkát is használhatunk, de az már nem az eredeti sapgetti carbonara.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése