Üdvözöllek az oldalamon, örülök, hogy benéztél!Az oldal célja, hogy összegyűjtse Neked a hétköznapi, a különleges, az exkluzív az olcsó recepteket, a salátákat, a leveseket, a sütiket és a főételeket!Egyszóval legyen minden egy helyen, hogy ne kelljen órákig botorkálni az interneten, ha keresel egy receptet.Remélem Te is megtalálod a kedvedre való recepteket.Az oldalon természetesen minden recept ingyenes.De természetesen ha fizetni akarsz a receptekért, akkor nyugodtan zárd be ezt az oldalt és vegyél egy szakácskönyvet!

2009. január 7., szerda

Muszaka recept

Mouszaka recept:

Közkedvelt étel a turisták között.Elkészítése keissé hosszadalmas!!!





Hozzávalók:


3 kg lila, kövér padlizsán
1 kg krumpli
30 dkg zsíros reszelt sajt
só, bors, olívaolaj

A darált húshoz:
1 kg darált hús (eredetileg marhahússal készül)
1 doboz (40 dkg) paradicsomkonzerv
2 hagyma
1/2 pohár fehér bor
2 babérlevél
só, bors, olaj
2 tojás
2 leveseskanál reszelt sajt

Besamelhez:
3 kanál liszt
1 l tej
2 tojássárga
1 csésze reszelt sajt


Muszaka készítése:

1. A darálthúst legjobb azelőtt való nap elkészíteni.Olajat hevítünk majd belezúdítjuk a darált húst és gyorsan kevergetjük amíg kifehéredik hogy elkerüljük a kis golyók kialakulását. Ezekután ráöntjük az apróra vágott hagymát és kevergetjük amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Az egészre öntjük a paradicsomkonzervet vagy még jobb ha friss, túlérett paradicsomokat mixelünk erre a célra, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön amíg a levét elfövi és már nem folyós. Félrehúzzuk a tűzről és ahogy egy kicsit kihűl, hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.

2. Megmossuk a zöldségeket. Karikára vágjuk a padlizsánt, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órácskát. Más hozzáértő gazdasszonyok azt javasolják hogy sós vízbe áztassuk a szeleteket egy órára, majd utána mossuk le és törölgessük szárazra egyenként őket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit időközben vágjuk karikákra és süssük ki majd itassuk le a fölösleges olajat.

3. Elkészítjük a besamel mártást. A lisztet kevés olajon vagy margarinon, vajon rózsaszínűre pirítjuk, lehúzzuk a tűzről és gyors, folyamatos kavarás melett vékony sugárban hozzáöntjük a tejet. Én hideg tejet szoktam, mások a forróra esküsznek. Lényeg a gyors keverés és lassú adagolása a tejnek hogy ne csomósodjon be. Felforraljuk, besűrítjük gyors kavarás melett majd hagyjuk annyira kihülni hogy bele tudjuk kavarni a két tojássárgát és reszelt sajtot ízlés szerint.

4. Egy tepsibe rétegezzük: krumpli, enyhe sózás, padlizsán, enyhe sózás, darált hús, sajt, krumpli, padlizsán, darált hús és a tetejére a sajtos besamel. Betoljuk a sütőbe és pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések: